ZİKRULLAH BAHSİ.

(Sure-i Ra’d, Ayet 28)

قَالَ اللّٰهُ تَعَالٰى: الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللّٰهِ اَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

“İman edenler şol kimselerdir ki o kullarım zikrullah ile kalplerini mutmainne makamına yetiştirdiler.”

Onların, o makama yetişmeleri zikrullahı çok ettiklerindendir. Kalpler Allah'ı zikretmekle sükunet bulur.

Ayetin devamı:

“Ela ilandır, bilmiş olun ki zikrullah kalpleri mutmainne makamına yetiştirir.”

Mesele bitti. Artık sözün kalmadı. Hocam bunu söyleyen Allah'u Teala'dır. “Zikrullah edilen yeri kazıyıp atmadan, namaz kılınmaz” diyenler, dininden olacağını düşünsün. Bu ehl-i zikrin aleyhinde söyleyenler kendini toparlasın. Şer'a muhalif halini söylesin. Amma zikrullah ettiğine karışmasın. Toplanıp zikrullah yapmalarının aleyhinde söz edenler baksın.

Hadis-i Şerif:

عَنْ اَنَسِ ابْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللّٰه عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا جَلَسَ قَوْمٌ يَذْكُرُونَ اللّٰهَ اِلَّا نَادَاهُمْ مُنَادٍ مِنَ السَّمَاءِ قُومُوا مَغْفُورًا لَكُمْ (حم ع طب طس ض)

Enes ibn-i Malik Radiyallahu anhu‘dan Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

“Bir kavim zikrullah yapmak için meclis kursalar muhakkak gökten bir (nida) ses olur ki, sizler af ve mağfiret olduğunuz halde kalkınız.”[1]

Şimdi hocam sana çatacağım! Sen af ve mağfiretten niçin kaçarsın? Bu kadar mı seni şeytan zapteddi. Bu ayetlere, hadislere inanmıyor musun? Yazık billahi, yazık. Sen neden böyle yapıyorsun? Ben söyleyeyim. Şeytan, seni aldatıyor. Allah'u Teala'nın zikrinden geri koyuyor. Namazda zikir diyorsun ama namaz zikir, ya zikrullah değildir. Her şeyi anmaya zikir derler. Zikir başka zikrullah başkadır.

[Zikir diye anmaya derler. Mesela bir insan felan cemaate gittiğin zaman beni orada zikir et. Felan cemaatte senin isminde zikrolundu. İsmin anıldı demektir. Onun için namazda, tekbirde Allah’u Ekber, Semi Allah’u limen hamideh, Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah, kamette, ezanda Allah'u Teala'nın ismi zikrediliyor. Mevlid okumada, vaazda yine Allah'u Teala'nın ismi zikrediliyor.

Bir yerde oturup sohbet ederken Allah'u Teala'nın varlığından, büyüklüğünden konuşmak yine zikirdir. Amma bunların hiç birisi zikrullah değildir. Zikrullah her şeyden kesilip Allah için toplanıp zikrullah etmek gayesi ile zikrullah halkası kurulup Allah'u Teala'nın isimleriyle zikretmeye denir. Yalnız zikrullah Allah'u Teala'nın ismini söylemek, çağırmak böylece zikrullah etmekle olur.

Zikrullah halkası yapmak şöyledir:

Sırf Allah'u Teala'yı zikrullah etmek gayesi ile toplanılır. Halka olarak oturulur. Zikrullah'a başlarken-bittikten sonra her ikisinde de Kur'an okunur.

Evliyaullahtan bir zat, Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem ile manen konuşurken Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem'e:

- Ya Resulullah! Bize bir tavsiyen var mı? Yanlış, eksik tarafımız var mı? diye sorunca Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem:

- Her şeyiniz tamam, çok güzel. Yalnız Kur'an'la başlamayı Kur'an'la bitirmeyi unutmayın, demiştir. Bunun için Kur'an-ı Kerim'i başlanğıçta ve sonunda okumaya dikkat edilirse tamam olur.

Zikrullahın en efdalı; kaynayan kazanın kapak tutmadığı gibi zikrullah için toplanan cemaatın aşkının ve feyzinin çokluğundan zikrullah'ı başlatmadan kendiliğinden zikrullah başlarsa olur. O zikrullah durdurulmaz.]

Kur'an-ı Kerim'de; şeytanın, kulları oyalayıp zikrullahtan geri koyduğunu haber veriyor.

(Sure-i Maide, Ayet 91)

قَالَ اللّٰهُ تَعَالٰى: وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللّٰهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ

“Sizi, Allah'u Teala'nın zikrinden ve namazdan geri koyar.”

Burada Allah'u Teala namazı ve zikrullahı ayırıyor. Cenab-ı Hakk şeytanın geri koyduğu kimseleri söylüyor. Bak hocam, dikkat et!

(Sure-i Mücadele, Ayet 19)

قَالَ اللّٰهُ تَعَالٰى: اسْتَحْوَذَ عَلَيْهِمُ الشَّيْطَانُ فَاَنْسَاهُمْ ذِكْرَ اللّٰهِ

“Şeytan onların sırtına binmiş, Allah'u Teala'nın zikrullahını unutturuyor.”

Bende zikrediyorum diyorsun. Ama az ediyorsun.

(Sure-i Ahzab Ayet 41)

قَالَ اللّٰهُ تَعَالٰى: يَا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اذْكُرُوا اللّٰهَ ذِكْرًا كَث۪يرًا

“Allah'u Teala; çok zikir etmemizi (söylüyor). Öyle ki çok zikrullah edin,” diye buyuruyor.

[Çok zikir etmek emrolunuyor. Yine ayette: Ey Allah'a iman edenler, Allah'u Teala'yı çok zikredin Demek ki; Allahı çok zikreden mü'min. Çok zikretmeye karşı gelip, az zikredip, az yapın diyenler, Allah'u Teala'nın emrine muhalif olup, münafık oluyor...]


[1] Ahmed Bin Hanbel, Müsned, Hadis No: 12000; Taberani, Mu’cemu’l-Kebir, Hadis No: 5907; Taberani, Mu’cemu’l-Evsat, Hadis No: 1614; Ramûzu'l-Ehadis Hadis No: 4621, 4776.


.