HALAKA-İ ZİKİR BEYANIDIR

َنْ اَنَسِ ابْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللّٰه عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰه صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِذَا مَرَرْتُمْ بِرِيَاضِ الْجَنَّةِ فَارْتَعُوا قَالُوا وَمَا رِيَاضُ الْجَنَّةِ قَالَ حَلَقُ الذِّكْرِ (ع حم هب ت حسن وابن شاهين فى الذكر)

Ahmed b. Hanbel, Beyhaki ve Tirmizi, Hasan ve İbn-i Şahin zikir‘de Enes Radiyallahu anhu rivayeti ile Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem:

“Cennet bahçelerine uğrarsanız meyvelerinden yeyiniz. Cennet bahçeleri nedir Ya Resulullah? Halaka-i zikirdir. Yani zikrullah halkasıdır,”[1] buyurdu. Yine Hadis-i Şerif:

عَنْ مُعَاذِ ابْنِ جَبَلٍ رَضِيَ اللّٰه عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفْضَلُ الْأَعْمَالِ اِلٰى اللّٰه أَنْ تُحِبَّ لِلّٰهِ وَتُبْغِضَ لِلّٰهِ وتُعْمِلَ لِسَانَكَ ف۪ى ذِكْرِ اللّٰهِ (حم طب هب) صَدَقَ رَسُولُ اللّٰهِ

Maaz İbn-i Cebel Radiyallahu anhu'den rivayetle Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki:

Allah'u Teala'nın yanında en efdal ameller şunlardır:

1- Allah'u Teala için sevişmek ve Allah'u Teala için sevmek.

2- Allah'u Teala için sevmemek.

3- Dilini zikrullahta çalıştırmak, gece-gündüz her zaman zikrullah ile olmak.[2]

Bunları bilipte yine zikrullah halkasına girmeyenlere hayıflar olsun! Burnunu kaldıranlara yazıklar olsun! Bu zikreden dervişler, Allah'u Teala'nın yanında en hayırlı kimselerdir. Bunlar Muhammed ümmetinin en hayırlısıdırlar.

Hadis-i Şerif:

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللّٰه عَنْهُمَا قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰه صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَلَا أَدُلُّكُمْ عَلٰى خِيَارِ هٰذِهِ الْاُمَّةِ الَّذ۪ينَ اِذَا رَاٰهُمْ النَّاسُ ذَكَرُوا اللّٰهَ وَاِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ عِنْدَهُمْ اَعَانُوا عَلٰى ذِكْرِهِ (ابن شاهين)

İbn-i Abbas (Radiyallahu anhuma) rivayeti ile Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellembuıurdu ki:

“Bilmiş olun ki, size bu ümmetin en hayırlılarını haber vereceğim. Size delil olup onları tanıtacağım. Onlar öyle bir kimselerdir ki nas onları gördükleri zaman zikrullah ederler ve yanlarında Allah'u Teala zikredilince zikrullaha yardım ederler. Zikrullah esnasında onlar birbirlerine yardım ederler.”[3]

[Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem: “Size ümmetimin en hayırlılarını haber vereyim. Herkes onları gördüğü zaman zikrullah eder, görürler” diyor. Bunlar zikir ehli olup zikrullah meclislerine ve zikredilen yerlere giderler. Onları da onu gördükleri zaman hemen Allah'ı zikretmeye başlarlar. Onlar Allah'ın zikredildiği cemaatte olurlar. Kendileri de Allah'ı zikretmeye yardım ederler. Yani onların olduğu mecliste muhakkak toplanırlar, halaka-i zikir kurarlar ve Allah'ı zikir ederler demektir. İşte ümmetimin en hayırlıları zikrullahı çok yapanlardır. Ne kadar okumuşluğu az da olsa Allah'ın en hayırlı kulları bunlar imiş. Bunun öbür tarafını söylersen demek ki Allah'ı zikretmiyorsa, zikrullah meclislerine yaklaşmıyorsa ne kadar okumuş alim olursa olsun bu Hadis-i Şerife göre ümmetin hayırlısı değilmiş.]

Gördün mü kardeşim! Bunların ne kadar Allah'u Teala'nın ve Resulünün yanında efdal, hayırlı ve en makbul olduğunu, daha da anlayamadınsa artık sen seni düşün! Bunlar şeriatla amel ederler ve tarikatla süluk ederler. Daima zikrullah ederler...


[1] Sünen-i Tirmizi, Hadis No: 3432; Ahmed Bin Hanbel, Müsned, Hadis No: 12065; Şa’bul İman Li’l-Beyhaki, Hadis No: 557; Ramûzu'l-Ehadis, Hadis No: 878.

[2] Ahmed Bin Hanbel, Müsned, Hadis No: 21113; Şa’bul İman Li’l-Beyhaki, Hadis No: 600; Taberani, Mu’cemu’l-Kebir, Hadis No: 16825; İhyau' Ulumi'd-Din, Cild 1, Hadis No: 902, s. 848; Sûre-i Ahzab, Ayet 42.

[3] Ramûzu'l Ehadis, Hadis No: 2007.


.