VAİZİN, TARİKATÇILARI KÖTÜLEMESİ BAHSİ

Vaiz vaazında (Barsisanın) azmasını ve (Bel'am bin-i Baura'nın) sonradan azmalarını ve Cenab-ı Hakka asi olduklarını misal olarak söylemiş.

İşte tarikat şeyhleri böyledir demiştir. Biz de buna cevap olarak şöyle deriz ki:

- Her sanatın iyileri de var kötüleri de var. Mesela: “Tüccarlar ticaret ile kazanırken bir kimse malını boş yere sarf edip, içkide kumarda batırmış olanları göstererek” işte tüccarlar böyledir (sakın bunlara) yakın olmayınız, dese bunun sözünü kim dinler. Bu iki kimsenin azması tarikatı lekeleyemez. Peygamberin ümmetinde iyi de var, kötü de var ama Peygamberlere bir leke getirmez.

Bunu söyleyen vaizin ecdad-ı, tarikat Şeyhıdır. Mahşerde onların yüzlerine ne yüzle bakacak? Cemaatı islamiye büyük hakemdir. Mihenk taşıdır, hakkı-batılı çabuk ayırd eder. Sen hemen söyle. Sana bir şey söylemezler amma nazardan düşersin, senin ahmaklığın sana kalır. Sen bu cemaati islamiyeye ne dersem anlamazlar dersin. Halbuki sen batıl sözle, dağdaki bir çobanı bile kandıramazsın. Havada ki güneşi olduğu gibi inkar edersin. Bu tarikatı Aliyyeyi Muhammediyye'de milyonlarca evliyaullahlar yetişmiştir. Yüzbinlerce Mürşid-i Kamiller yetişmiştir. Yüzlerce pirler yetişmiştir. Adına, soyadına yazıklar olsun o ecdadının soyadını taşıyorsun değiştir bari.

El yumruğunu görmeyen, kendi yumruğunu kantar sanar derler. Tedbirli bulun ecdadının namına yazık! Yarın onların yüzüne nasıl bakacaksın? Bizim tarikatımıza niçin taş attın demezler mi? Bari içini dışına çevir ki cemaati islamiyeyi ahmak sanma, (onlar) mihenktir. İçini dışına çevirirler vesselam!...


.