NAFİLE NAMAZLAR BAHSİ

Nafile namazlar şunlardır:

Hadis-i Şerif:

قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلّٰى بَعْدَ الْمَغْرِبِ سِتَّ رَكعَاتٍ فَلَهُ اَجْرُ اِثْنَا عَشَرَ سَنَةٍ (ه ت طب طس)

“Her kim, akşam namazından sonra altı rek'at evvabin namazı kılarsa, oniki senelik ibadet sevabını alır.”[1]

Yine evva-binden kayıt olur demiştir. Seher vaktinde 800 Besmele-i Şerif ve 133 Salavatı Şerife çekse acaiblere erer.

İkinci Hadis-i Şerif:

“Her kim kuşluk vakti iki rek'at namaz kılarsa bir hacc, bir umre sevabına nail olur”[2] diye buyurulmuştur.

Berat gecesinde, yüz rek'at namaz kılar, her rek'atında on ihlas okur, toplamı bin olur. Gece namazı, teheccüd namazı iki rek'attan oniki rek'ata kadar kılınır. Ve buna devam eden kemale erer. Devamlı yaptığı olursa, devamlı yapıyor ise gece kalkamaz ise gündüz kaza eder veyahut yatsıdan sonra kılar.

Hadis-i Şerifte buyuruluyor:

“Yatsı namazından sonra (Amener-Resulü) okusa gece sabaha kadar namaz kılmış gibi olur.”

Her kim sabah namazından sonra üç kerre Euzü Billahis-semiyul aliymi mineşşeytanirracim der (La Yestevi)'yi okursa şeytandan muhafaza olur ve büyük sevaba erer.

[Babam kısadan yazıyor. Esas okuduğu şöyle:

Euzubillahissemiul alimi mineşşeytanirracim. Estai zübillahis-semi-ul alimi mineştanirracim. Allah’u hayrul fatihine vel hafizine bi fedailü bismillah, Bismillahirrahmanirrahim der ondan sonra la yesteviy sahifesini başından sonuna kadar sesli okurdu.[3] Bizde aynı onun gibi okusak iyi olur.]


[1] Sünen-i İbn-i Mace Cild 3 Hadis No: 1167; Sünen-i Tirmizi Cild 1, Hadis No: 431; Süneni İbn-i Mace Cild 4 Hadis No:1374; İmam-ı Gazali (Hüccetü'l- İslam), s. 27

[2] Ramûzu'l-Ehadis, Hadis No: 3642.

[3] Sûre-i Haşr Ayet 18-24


.