Guslün Âdâbı ve Mekruhları:

Guslün Âdâbı ve Mekruhları:

1- Abdestin âdâbı gusülde de geçerlidir. Ancak abdestte kıbleye dönerek abdest alındığı halde gusülde ise kıbleye dönülmez. Zîrâ gusülde çoğu zaman avret mahalli açık olur. Ancak avret mahalli peştamal ile kapatılmış ise kıbleye dönülebilir.

2- İmkan dahilinde kimsenin görmediği bir yerde yıkanmalıdır. Bu hususta Ya’lâ Radiyallâhu anhu şu hâdiseyi anlatmaktadır:

أَنَّ رَسُولَ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَأَى رَجُلًا يَغْتَسِلُ بِالْبَرَازِ فَصَعِدَ الْمِنْبَرَ فَحَمِدَ اللّٰهَ وَأَثْنَى عَلَيْهِ وَقَالَ إِنَّ اللّٰهَ عَزَّ وَجَلَّ حَلِيمٌ حَيِيٌّ سِتِّيرٌ يُحِبُّ الْحَيَاءَ وَالسَّتْرَ فَإِذَا اغْتَسَلَ أَحَدُكُمْ فَلْيَسْتَتِرْ (ن عن يعلى)

Resûlullah Sallallâhu aleyhi ve sellem açıkta gusül eden bir adam gördü. Minbere çıktı. Allah’a hamdü senâ ederek şöyle buyurdu: ″Allah’u Teâlâ Halîm’dir, hayâ sahibidir, ayıbları ve kusurları örter. O hayayı ve örtünmeyi sever. Sizden biri gusül etmek istediği zaman kapalı bir yerde gusletsin.[1]

3- Gusül sırasında konuşulmaz. Banyo ve necâset olan yerlerde Kur’ân ve duâ okumak mekruhtur.

4- Cünüp iken dîni kitaplardan herhangi birini okumak, elini ağzını yıkamadan yiyip içmek de mekruhtur. Elde tutulmayıp yer üzerinde bulunan bir sahifeye, bir levhaya Kur’ân’ı yazmak da İmam Muhammed’e göre mekruhtur.

Bu hususta Fahr’ul-İslâm Rahimehullah: ″Abdestsizin, adet gören kadınların, cünübün, nifaslının fıkıh kitaplarını, hadis kitaplarını ve şeriatla ilgili kitapları tutmaları mekruhtur. Çünkü bu kitaplarda Kur’ân-ı Kerîm’den âyetler vardır. Herkesin başına gelen bir durum olduğu için elbiselerinin kollarıyla tutmalarında ise zarar yoktur″ demiştir.[2]

Cünüp olanların, hayız ve nifas hâlindeki kadınların Kur’ân-ı Kerîme bakmaları ise mekruh değildir.

Cünüp olan kişiler, bir âyettten az olmak şartıyla Kur’ân okuyabilirler. Ayrıca duâ maiyetinde olan âyetleri duâ maksadıyla okuyabilirlar. Bu hususta geniş bilgi için ″Hayız ve Nifas″ bahsine bakınız.

5- Gusülde suyu israf etmek veya gereğinden az kullanmak mekruhtur.

6- Cünüp iken tıraş olmak, tırnak kesmek, kıl kesmek mekruhtur.


[1] Sünen-i Nesâî, Gusül ve Teyemmüm 7; Sahih-i Müslim, Hayız 12 (58 Sünen-i Ebû Dâvud, Tahâret (1) 99.

[2] Mültekâ Tercümesi, Mevkûfât, c. 1, s. 25-26.


.