Sargı Üzerine Mesh:

Sargı Üzerine Mesh:

Yarası bulunan veya kırılan bir uzvu yıkamak zarar verdiği takdirde, üzerine bağlı olan alçıya, tahtaya veya bez sargıya abdest ve gusül hâlinde bir kere meshedilir, bu mesh de zarar verirse terkedilir. Yapılan meshin sargıyı kaplaması şart değildir, çoğu meshedilirse yeterlidir. Sargı üzerine yapılan meshin belli bir müddeti yoktur, yara iyileşinceye kadar meshe devam edilir. Mestlere ve başa meshedilmede, mesheden kimse niyete muhtaç değildir.

Sargı üzerine mesh hakkında Hz. Ali Kerremallâhu veche’den şu Hadis-i Şerif nakledilmiştir:

انْكَسَرَتْ إِحْدَى زَنْدَيَّ فَسَأَلْتُ النَّبِيِّ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَمَرَنِي أَنْ أَمْسَحَ عَلَى الْجَبَائِرِ (ه قط عن على)

″Bilek kemiklerimden birisi kırıldı ve Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem’e sordum. Sarılan tahta üzerine meshetmemi bana emretti.″[1]

Yara üzerinde su geçirmeyen bir ilaç bulunup da sargı yoksa, bu yarayı yıkamak zarar vermediği takdirde üzerine su dökülerek yıkanır. Zararlı olursa yıkanmaz, meshedilir. Meshetmek de zarar verirse, o da terkedilir.

Bir kimsenin tahta, alçı veya bez sargıyı abdestli olduğu halde koyması şart değildir.

İki ayaktan biri yaralı olduğu için mesh yapılsa, diğerini yıkamak lâzım gelir. Çünkü mesh de yıkamak hükmündedir.

Yara iyi olmadan evvel tahta, alçı veya bez sargı düşse de üzerinde yapılmış olan mesh bozulmaz. Zarûretten dolayı sargıyı başkasıyla değiştirmek câizdir, meshin yenilenmesi vâcip değildir. Fakat yenilemek daha iyidir.

Sargılar üzerine mesh ve mestler üzerine mesh şu hükümlerde birbirinden ayrılır:

1 – Sargılar abdestsiz bağlansa bile üzerlerine mesh câizdir.

2- Mestler üzerine meshin vakti bellidir. Sargılar üzerine meshin müddeti ise belirli olmayıp iyi oluncaya kadar devam eder.

3 – Mestli olan kimse mestlerinden birini çıkarırsa, diğerini de çıkarıp iki ayağını birden yıkamalıdır. Sargı altı iyi olmadan düşse yıkamak lâzım değildir.

4- Sargıda abdestsiz ve cünüp eşittir. Mestte ise, cünüp meshedemez.


[1] Sünen-i İbn-i Mâce, Tahâret 134.


.